15 aydır üzerinde çalışılan Üst Kurullar Yasa Tasarısı tamam

Haber Giriş : 11 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlanırken, üyeler 6 yıllığına seçilecek. Maaşlar, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyecek.

Hükümetin 15 aydır üzerinde çalıştığı üst kurullar yasa tasarısı tamamlandı. Yeni tasarı, üzerinde mutabakat sağlanarak Bakanlar Kurulu'na sevkedilecek hale geldi. Yasa tasarısı 8 üst kurulu bağlayacak. Üst kurullar arasında maaşının yüksekliğiyle eleştiri konusu yapılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile BDDK da var.

Yeni tasarıya göre, üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlanıyor. Üyeler ise 6 yıllığına seçilecek. Kurul başkanlarının maaşları da sınırlanıyor. Üst kurul başkanlarının aldıkları maaşlar bundan sonra eleştiri konusu yapılamayacak. Maaşlar Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyecek. Kurul üyelerinin maaşları ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcılarının maaşını geçemeyecek. Üst kurullar sosyal haklarını ise kendileri belirleyecek.

Bakanlar Kurulu atayacak
Kurul üyeleri, kurul başkanı ve ikinci başkanını Bakanlar Kurulu atayacak. 6 yıllığına atanacak üyeler ve başkanları ikinci bir kez atanamayacak. İlk atanan üyelerin üçte biri 2 yılda bir yenilenecek. Yenilenecek olan üyeler kura ile belirlenecek. Kura ile üyelikleri düşenler ikinci bir kez ve bir defalığına tekrar atanabilecekler. Kurul başkan ve üyeleri bir kez seçildikten sonra ise Bakanlar Kurulu tarafından bile görevden alınamayacaklar. Süreleri dolmadan herhangi bir sebeple görevlerine son verilemeyecek.

Üst kurulun en az haftada bir kez toplanacağını hükme bağlayan tasarı, kurul üyelerinin toplantıya katılmalarını da zorunlu hale getiriyor. Bir yıl içinde üç toplantıya katılmayan veya bir toplantıya katıldığı ve karşı oy kullanmadığı halde kurul kararlarını geçerli süre içinde imzalamayan üye üyelikten çekilmiş sayılıyor. Bu durum karşı oy yazısını zamanında yazmayan üye için de geçerli. Üyelerin bu konuda üyeliklerinin düştüğü ise kurul kararı ile tespit edilecek.

Tasarıyla Üst Kurul başkanı, atamalarda tek yetkili haline geliyor. Bu yetki, Üst Kurul tarafından atanması öngörülenler dışındaki bütün atamaları kapsıyor. Daire başkanlıklarının sayısı 10'u, müdürlüklerin sayısı ise 4'ü geçemeyecek. Üst kurullar yurt dışında ve taşrada teşkilat kuramayacak. Taşrada sadece RTÜK teşkilat kurabilecek.

Üst kurulların gelirleri bir bankada açılacak tek hesapta toplanacak. Gelirler giderlerden fazla olması halinde, fazlalık kısmı her üç ayda bir Hazine'ye aktarılacak. Gerekli durumlarda genel bütçeden kuruma aktarma yapılabilecek. Kurumların iç denetimi üst kurul başkanı tarafından yapılırken, kurumun denetimi ise Sayıştay tarafından yapılacak. Kurumun yıllık faaliyet raporu, araştırma, inceleme ve soruşturma sonuç ve raporları ise en geç Mayıs ayı sonunda kurumun internet sitesinde yayınlanacak.

Mevcut üyelerle devam
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihteki mevcut üyelerin üyelikleri, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. Yediden fazla üyesi bulunan kurullarda üye sayısı yedinin altına düşünceye kadar yeni atama yapılamayacak. Kurul üye sayısı yedinin altında olan kurullarda ise üye sayısı yediye tamamlanacak.

İşte sekiz üst kurul
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kamu İhale Kurulu (KİK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Rekabet Kurumu (RK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Telekomünikasyon Kurumu (TK), Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK).

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber